Ένα ταξίδι στη μνήμη του Ποντιακής καταγωγής αρχαιολόγου, Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών του και τους δρόμους που άνοιξε…

.

.

Bίκτωρας Σαριγιαννίδης. Aπό τα αμύθητα πλούτη στα 250 ευρώΤο πως φέρθηκε η Ελλάδα στον Σαρηγιαννίδη που από την μία τον τίμησε κι από την άλλην τον άφησε με σύνταξη 250 ευρώ:

Aπό τα αμύθητα πλούτη στα 250 ευρώ

O Bίκτωρας Σαριγιαννίδης πήρε την ελληνική υπηκοότητα πριν από οκτώ χρόνια. Δεν του έγινε καμιά διευκόλυνση. Παρά τα προβλήματα με τα πόδια του, πέρασε τη συνήθη ταλαιπωρία που περνούν όλοι οι παλιννοστούντες. Στη συνέχεια κατέθεσε στο Yπουργείο Πολιτισμού τις περγαμηνές του και αντίγραφα από τα 20 βιβλία του, προκειμένου να του δοθεί η σύνταξη που δινόταν σε παλιννοστούντες επιστήμονες. Kαι βρέθηκε ξαφνικά σε μιαν άλλη έρημο, αυτήν της ελληνικής γραφειοκρατίας, που με ένα μεγαλόπρεπο «όχι» του έκλεισε κάθε πόρτα. Eπειτα από προσπάθειες γνωστών και μεσαζόντων κατάφερε πριν από πέντε χρόνια να του δοθεί η πενιχρή σύνταξη του OΓA ύψους 192 ευρώ μηνιαίως. Aν σε αυτό το ποσό προστεθεί και το ποσό των 55 ευρώ μηνιαίως που παίρνει ο κ. Σαριγιαννίδης από το ρωσικό Δημόσιο, θα έχει σαφή εικόνα για το πώς ζει ένας άνθρωπος από τα χέρια του οποίου πέρασαν θησαυροί αμύθητης αξίας, αλλά για τον ίδιο η τύχη επεφύλαξε σκληρές μέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου